Gränsbo

Potatis och purjlöksoppa

En klassisk soppa, som är snabblagad och alltid lika god!

potatis och purjolöksoppa

Recept till ca 4 pers.
Skala och tärna 5 medelstora fasta potatis, t ex Melody, Belana, Inova. Vill man ha en soppa som reder sig mer av sig själv kan man välja en mjölig potatis, t ex King Edward.

Skölj och skiva 1 purjolök. Skala och hacka en gul lök. Fräs purjolök och lök i lite olja i en gryta till dem blivit mjuka men ej fått så mycket färg.

Lägg i de tärnade potatisarna. Häll på vatten så det knappt täcker. Lägg i en grönsaksbuljongtärning eller en liten skvätt grönsaksfond. Koka upp och låt sjuda under lock tills potatisen är precis mjuka.
Vill man ha en soppa med kött i så kan man fräsa med ett paket bacon när man fräser löken, eller så kan man lägga i lite skurna prinskorvar/andra korvar som man gillar när man kokar soppan.
När potatisen är mjuk så slå i ca 2 dl grädde/mjölk, välj efter vilken fetthalt man själv vill använda eller har hemma.

Om man tycker soppan är för tunn så red av med 1-2 msk mjöl utrört i lite mjölk. Smaka av med salt/örtsalt/vitpeppar/svartpeppar. Tänk på att buljong och bacon/korv är lite salta så smaka innan, så soppan inte blir för salt.

Denna soppa brukar vi laga så här ungefär. Det är en enkel soppa att laga, och receptet blir lite efter vad man har hemma, och hur många man är till middag. Rester blir perfekt till lunch dagen efter. Så prova och låt kreativiten flöda för det brukar bli bra utan ett exakt recept. Har man hungriga tonåringar så skala några potatisar till. Både stora och små barn brukar gilla denna soppa.